Vraag het de coach – archief

<< terug naar het overzicht

Alleen op de wereld
Het zelfstandig bestaan is heerlijk. Maar het gemis aan contact met collega’s is na al die jaren nog groot. Toen ik pas was begonnen met mijn tekstbureau heb ik om die reden wel eens overwogen om toch maar weer in loondienst te gaan. Ik voelde me de hele dag wel heel erg Remi. Inmiddels knaagt het niet zo erg meer en wegen de voordelen van het ondernemersschap zwaarder. Maar het blijft lastig.

Organiseer een cybercollega. Maak er, vanwege jouw werkstijl, meteen een planvriend(in) van. Zoek iemand die je cyber-planvriend(in) wil zijn. Met deze persoon, afstand geen bezwaar, wissel je dagelijks je ‘te-doen-‘ en ‘gedaan-lijstjes’ uit. Het enige vereiste is dat minstens één van jullie er elke ochtend aan denkt om een mail te sturen waarin je meldt wat je die dag gaat doen. Ben jij de vergeetachtige van jullie twee, dan verzeker ik je: met een paar weken heb je jezelf aangeleerd om ‘s ochtends eerst een doelijst te maken. Enkel omdat het zo leuk is met je planvriendin! Mail kort en snel: zet de doe-lijst niet per se op volgorde van prioriteit, lees de tekst niet na, laat typfouten maar staan. Droog zakelijk hoeft nou ook weer niet; hartenkreten mogen, als het maar compact is. Jij mailt: ‘Rampspoed en ellende!’, de ander antwoordt: ‘En daarom ben ik zo trots op je.’ Vervolgens ga je allebei aan het werk.

Tussendoor houd je af en toe contact als je wilt. Aan het eind van de werkdag stuur je een vinklijst met de dingen die je hebt gedaan. Werken – en doen wat je gepland hebt wordt een stuk minder eenzaam op deze manier. En het stimuleert je productie. Als je alleen werkt, zal je planning vaak door onverwachte zaken of door je eigen enthousiasme, je werkstijl en vul maar aan, worden doorkruist. Plus hoe meer druk op de ketel, hoe eerder wij zwakke mensjes geneigd zijn om bepaalde zaken voor ons uit te schuiven. Samenwerken met een cybercollega haalt de scherpe kantjes eraf. Werk wordt beslist fijner als je dagelijks een paar vriendelijke woorden kunt wisselen met een gelijkgestemde.

Veel plezier met werken, spelen, leren en leven!
Petra Megens


<< terug naar het overzicht