Vraag het de coach – archief

<< terug naar het overzicht

Passie of poen?

Petra, hopelijk kun je mij adviseren over het volgende dilemma. Ik ben P&O-er in een gemeentelijke organsatie, dit tot ieders tevredenheid. Mijn huidige positie en salaris zijn naar wens. Tot zover niks aan de hand. Maar nu. Drie jaar geleden begon ik met een opleiding intuïtieve ontwikkeling. Dat was meteen een geweldige ervaring. Het voelde vertrouwd, als thuiskomen bij mezelf. Ik blijk bovendien talent te hebben voor dit werk. Zoveel zelfs, dat ik een zekere spijt voel dat ik hier niet al veel eerder mee gewerkt heb. Maar goed, nu is de geest uit de fles. Deze passie is groot en sterk genoeg om te integreren in mijn professionele leven. Maar het "hoe" baart mij zorg. Mijn partner verdient zelf ook, maar ik wil mijn financiële toekomst wel zekerstellen. Als ik een stap zet wil ik er beter van worden, niet erbij inschieten. Ik wil allebei: passie én poen. Het schrikbeeld is echter, dat dat zomaar niet gaat lukken. En ik ben geen veertig meer.

Jij bent niet de enige die met zijn "passie" zijn "poen" wil verdienen. Veel mensen geloven dat je je grootste fortuin maakt met je grootste passie. Soms gebeurt dat ook, maar niet altijd. En dat heeft niks te maken met veertig of twintig of honderd zijn. Vincent van Gogh bijvoorbeeld heeft in zijn leven niet één schilderij verkocht. Mozart stierf straatarm. En Einstein werkte als klerk bij een octrooibureau, zodat hij tenminste genoeg eten in zijn maag had om de relativiteitstheorie uit te kunnen denken.

Begrijp mij niet verkeerd. Ik vind dat iedereen heel de dag mag doen waar ze goed in is of zelfs "alleen maar" plezier in heeft. Zolang je je niet met illegale of schadelijke praktijken inlaat, heeft "doen waar je goed in bent" altijd waarde. Voor alle betrokkenen.
Passie is mooi, maar pas op. Maak er geen moeten van, want dan zet je jezelf klem. Dat komt door deze twee belemmerende overtuigingen:
• Ik moet geld verdienen met mijn passie
• Ik moet mijn geld met passie verdienen

Wil je de boel in beweging krijgen? Benader het dan van een heel andere kant.
Begin met je passie en je inkomen ieder apart zeker te stellen. Want zekerheid is helemaal niet verkeerd. Niet als je veertig bent, niet als je twintig bent en niet als je honderd bent. Zie de twee bewegingsrichtingen van passie en poen:
• Poen wil je innen. Zorg dat je genoeg poen int, op welke manier dan ook
• Passie wil je uiten. Zorg dat je genoeg passie uit, op welke manier dan ook

Belangrijk is, dat het dagelijks werk jouw (morele) standaarden geen geweld aandoet. Zoek naar klussen, zowel binnen als buiten je werk, waarin je je helemaal kunt uitleven en verder bekwamen in je passie. Als je hierin echt en oprecht bent, en je respecteert je persoonlijke grenzen, dan gaan passie en poen op enig moment samenvallen. Daar is geen ontkomen aan. Dus maak je borst maar nat en duik erin ;-)

Veel plezier met werken, spelen, leren en leven!
Petra Megens


<< terug naar het overzicht