Vraag het de coach – archief

<< terug naar het overzicht

Vakantie
Deze zomervakantie heb ik eindelijk tijd om de verhuisdozen uit te pakken (ben een half jaar geleden verhuisd). Maar ik heb ook achterstallig schoonmaakwerk en er liggen reparatieklussen te wachten. En het is vakantie! Petra, help!! Hoe pak ik dit aan? Ik wil niet gek worden!

Niet gek worden is niet gek, maar wat dacht je van plezier maken en genieten? Het is vakantie! Om te beginnen halen we alle plannen uit je hoofd, waar ze alleen maar energie kosten zolang ze niet uitgevoerd worden, en zetten ze op papier, waar ze hanteerbaar zijn. Liever niet op de computer maar op echt, tastbaar, pre–millenieus, geduldig papier. Kies voor een mooi blocnote of een feestelijk schrift. Niet bij de hand? Naar de kantoorboekhandel dan, om het mooiste van het mooiste aan te schaffen. Koop er meteen een pen bij die goed schrijft en een set markeerstiften in rose, geel, groen en blauw. Op de terugweg langs de chocolatier voor wat lekkers bij de thee. Thuisgekomen thee zetten, chocolaadjes op een schaaltje, splinternieuw schrijfgerei bij de hand. Zo, nu kan de pret beginnen.

Wat is er allemaal te doen? Denk na en schrijf alle klussen en taken op die in je hoofd opkomen: groot en klein, belangrijk en onbelangrijk, leuk en vervelend. Maak je geen zorgen dat je dingen dubbel noteert; schrijf gewoon alles op wat bij je opkomt. Dat kan een kwartiertje duren – neem nog een chocolaadje. Klaar? Proficiat, het spits is eraf, je bent begonnen aan de uitvoering van het werk! Dus nu mag je weer even iets anders gaan doen, vakantievierenderwijs. Laat het schrijfgerei op een centrale plek in huis liggen en elke keer als er weer iets in je hoofd opkomt, vul je de lijst aan. Dubbelingen haal je eruit. Na een paar uur of een paar dagen is het tijd voor de tweede fase.

Pak de markeerstiften erbij. Kleur de eerste centimeter rose van elke taak die je leuk vindt om te doen. Vervolgens neem je de groene stift voor de tweede centimeter: die is voor taken die vooral nuttig zijn om gedaan te hebben. Opnieuw alle taken nagaan. Dan komt de blauwe stift voor de derde centimeter. Markeer alle taken die moeizaam gaan omdat ze veel tijd of energie kosten, of omdat jij er een grote tegenzin tegen hebt. Tenslotte neem je de gele stift. Die is voor alle taken die dringend zijn. Niet achterstallig, niet al jaren in je hoofd, maar dringend: moet beslist voor het einde van… want anders… etc. Met geel markeer je het hele woord over de rose, groene en blauwe markeringen heen. Zo, nu kun je in één oogopslag zien waarmee te beginnen: bij de taken die alle vier de kleuren hebben.

Kies er een uit, bepaal het tijdstip waarop je eraan gaat beginnen en pak op dat tijdstip je mooie schrift erbij. Neem een schoon blaadje speciaal voor dit dringend, leuk, nuttig en moeizaam karwei. Maak opnieuw een lijst van alles wat er bij deze taak komt kijken. Wat je niet wilt vergeten, hoe je het gaat aanpakken, welke winkel je moet hebben, welk gereedschap, telefoonnummers van hulptroepen etc. Als er niks bij komt kijken sla je deze stap over. Maar als er wel wat komt kijken hoef je nooit lang na te denken wat ook allemaal weer, want dat staat keurig in je feestelijk schrift.

Het is vakantie! Werk dus niet te lang achtereen aan een taak. Neem geregeld een lanterfanterpauze. Als een vierkleuren-taak is afgerond, proficiat, ga zwemmen of iets dergelijks en als je terugkomt, kies dan een rose taak als volgende. Dat is de beloning voor je kranigheid. Heb je genoeg vierkleuren-taken gedaan, stap dan over op de driekleuren met tussendoor, als je ze nog hebt, rose taakjes. De algemene vuistregel is dat je zoveel mogelijk blauw wegwerkt en jezelf beloont met zoveel mogelijk rose. Vergeet niet dat het vakantie is en vakantie blijft. Doe wat je kunt en wat prettig werkt, maar doe beslist niet meer dan dat. Speciale bonus: kleurloze taken mag je vergeten. Die gaan ofwel vanzelf over, ofwel krijgen ze later vanzelf een mooi kleurtje. Deze aanpak werkt ook uitstekend in de weekends, op een vrije morgen en zelfs op het werk. Maar weet je wat het is… het is vakantie.

Veel plezier met werken, spelen, leren en leven!
Petra Megens


<< terug naar het overzicht