Vraag het de coach – archief

<< terug naar het overzicht

Spoedcursus nee-zeggen
Al jaren werk ik met veel plezier op een grote school voor beroepsonderwijs. Mijn werkkamer ligt aan een gang waar veel collega’s langskomen. Ik word geregeld even aangeschoten voor een vraag of een verzoek die op zich niet met mijn functie te maken heeft. Zelf heb ik het meer dan druk genoeg. Maar als een collega mij vraagt om even iets te doen, heb ik het bij wijze van spreken al gedaan. Die slagvaardigheid is ook een valkuil. Ik kom in de knel met mijn eigen werk. Ik heb al om een andere werkkamer gevraagd, maar dat zit er voorlopig niet in. Kennelijk ben ik ook weer niet zo slagvaardig dat dat meteen lukt! Wat doe ik nu aan die vragen van collega’s? Hoe zorg ik ervoor dat ze op de gang blijven? Ik wil ook weer geen fort van mijn werkkamer maken.

Als u het druk heeft, is er eigenlijk maar één goed antwoord op "Heb je even?"
En dat is: "Nee, nu even niet."

Moeilijk? Dan bent u kandidaat voor een spoedcursus nee-zeggen. Nee-zeggen is een belangrijk kunstje om te beheersen als het druk is. Zeg nee! Preciezer gezegd, zeg niet steeds:
• ja uit gewoonte
• ja om aardig te zijn
• ja omdat u geen nee durft te zeggen
Zo slagvaardig is dat allemaal niet. Nee, zeg ook eens nee! Laat uw eigen werk niet liggen voor de wissewasjes van anderen. Laat uw concentratie niet versnipperen door steeds dat "Heb je even?" Werk kost nooit "even". Werk kost tijd. Wilt u een andere slagvaardigheid? Een die niet ten koste van uzelf gaat? Hier heeft u er een: zeg nee.

Nee zeggen begint met een pauze (zie het Power-ritme uit mijn boek "Knetterdruk"). Als een collega u iets vraagt, reageer dan met... niets. Met een ademhaling. Met stilte. Met nadenken zelfs, als dat lukt. Neem eerst een pauze. Daarna gaat u ordenen. U rangschikt uw prioriteiten. U heeft het druk, dus uw eigen werk is prioritair. En wat zegt u dan? U zegt: "Nee, helaas". Of u zegt: "Later misschien". Maar u zegt nooit meer meteen "Ja".

Een verzoek afwijzen is moeilijk als u een aardige collega wilt zijn. Maar u kunt uw grenzen bewaken zonder prikkeldraad te gebruiken. U kunt nee zeggen zonder bot of star te zijn. Zelfs zonder uw collega’s af te wijzen. Zeg nee met een glimlach op uw gezicht en vriendelijkheid in uw hart.

Misschien kunt u uw werkkamer anders indelen? Een fort hoeft het inderdaad niet te zijn. Maar iets minder uitnodigend mag wel. U kunt bijvoorbeeld een plant neerzetten of uw werktafel verplaatsten. Doe het zó dat collega’s u in het voorbijgaan niet in het gezicht kunnen zien. Dan zullen ze u minder snel storen.
En plak eens een briefje met "niet storen" aan de deurklink! Dat mag best in een drukke werkomgeving als de uwe.

Wilt u meer tips over werken in de drukte met concentratie en zelfdiscipline?
U vindt ze in mijn boek Knetterdruk – werken in deze hyperactieve tijd.

Veel plezier met werken, spelen, leren en leven!
Petra Megens


<< terug naar het overzicht